Hoe kies je een nieuwe PC uit?

Een computer is een stuk gereedschap dat bijna iedereen tegenwoordig nodig heeft voor zijn werk of hobby. Elk jaar worden deze apparaten beter. Als je een PC van vijf jaar oud hebt, is die eigenlijk al verouderd en profiteer je er meestal van om een nieuwer model aan te schaffen. Je zult dan merken dan je nieuwe PC veel sneller draait en dus fijner en makkelijker in het gebruik is dan je oude machine.

Het uitzoeken van je eigen nieuwe pc is een wetenschap apart. Natuurlijk wil je een pc die zonder problemen alle programma’s en bewerkingen kan uitvoeren die jij gaat gebruiken. En dan liefst tien daarvan naast elkaar tegelijkertijd. Tegelijkertijd zijn pc’s vrij dure apparaten die in prijs variëren van een paar honderd tot een paar duizend euro. Het is heel fijn als je zelf iets meer verstand hebt van de onderdelen van een goede pc – daardoor kan je een betere keuze maken.

Je kent vast het bekende lijstje aan systeemeigenschappen dat in computerwinkels altijd bij een pc getoond wordt. Wat doen deze onderdelen? Wat willen de waardes die erbij staan zeggen? Wat vertellen ze over de prestaties van de pc? Hier geven we je een korte uitleg over de belangrijkste onderdelen van een pc en laptop.

Processor

De processor is het onderdeel dat de bewerkingen van al je software gaat uitvoeren. Om de snelheid zo hoog mogelijk te maken zijn er tegenwoordig meerdere processor cores, kernen dus, aanwezig in dezelfde computer. Op dit moment heb je cores in de kwaliteiten i3, i5 en i7. i5 is een mooi gemiddelde waarmee je bijna alle software kunt uitvoeren die een casual pc-bezitter gebruikt. Professionele gebruikers van computers, die veel bewerkingen tegelijkertijd willen uitvoeren, moderne games willen spelen of andere veeleisende programma’s willen draaien, kunnen investeren in een computer met een i7-core. Voor computergebruikers die eigenlijk alleen tekst verwerken en hun mail beantwoorden is een i3-core processor ook een optie. Over het algemeen hebben de meeste computers tegenwoordig vier tot acht processorkernen.

RAM

Het Random Access Memory, RAM of het werkgeheugen is een kritieke factor in de computer. Hoe meer RAM, hoe sneller de bewerkingen van je computer worden uitgevoerd. De hoeveelheid RAM varieert op dit moment van 4 tot 16 gigabyte. 8 GB wordt beschouwd als een goede hoeveelheid voor een gemiddelde computergebruiker. Sommige pcs hebben de mogelijkheid om een extra RAM-kaart bij te plaatsen en de computer dus sneller te laten werken.

Type harde schijf

De harde schijf is het opslagmedium voor je softwarebestanden, documenten, foto’s, video’s en alle andere data die je op je computer installeert en bewaart. Hoeveel ruimte een bestand nodig heeft op je harde schijf varieert enorm per bestandstype. Een groot document neemt bijvoorbeeld een paar MB ruimte in beslag, een film al snel het duizendvoudige daarvan. Vroeger was een harde schijf echt een draaiende schijf, net als een CD of DVD. Moderne computers hebben meestal een ssd-schijf, die niet ronddraait, minder warm wordt en daardoor minder slijtage oploopt. Ook zijn deze harde schijven stiller en sneller. Je kunt je computer bovendien uitbreiden met externe harde schijven als je grotere en meer bestanden wilt opslaan. Een gemiddelde computer heeft tegenwoordig al snel een terabyte aan opslagruimte op de harde schijft, wat voor de meeste gebruikers genoeg is

Internet

Een internet pakket voor je nieuwe pc zul je altijd apart moeten afsluiten. Je kunt een apart internetpakket afnemen bij een provider zoals KPN of Ziggo. Dit is niet duur, en een medium pakket kost meestal maar een paar uur op maandbasis. Dat is voor veel gebruikers al genoeg om alles te uploaden en downloaden wat ze willen. Ben je van plan om heel veel bestanden of grote files te gaan uploaden of downloaden, kies dan voor een zwaarder en iets duurder pakket. Internet kan je het best vergelijken op speciale vergelijkingssites (via deze link: kan je internet en tv vergelijken) die je een goed advies geven over welk pakket het beste bij jouw behoeftes aansluit.